Januari 2018

Welkom bij de eerste nieuwsbrief van 2018 van stichting Havonos. Fijn dat u weer de moeite neemt om op de hoogte te komen van al onze activiteiten! In deze nieuwsbrief leest u o.a. over:

• De succesvolle Kerstmarkt georganiseerd door leerlingen van MBO Landstede te Raalte
• Het bezoek van Henk en Florentina de Weerd aan de projecten in Sri Lanka
• De Vastenactie van basisscholen De Horizon en De Linderte
• Stand van zaken bij het weeshuis Anna’s Home for Children
• De actie bij de 1%-club (inclusief een oproep)
• Het succes en de aanvraag voor uitbreiding van het Youth Empowerment Centre (YEC)
• De nieuwe aanvraag voor nieuwbouw van een préschool (kleuterschool)
• De samenwerking met Stichting Een Helpende Hand (SEHH)

We wensen u weer veel leesplezier toe en gaan snel van start!

  Landstede1

 

Kerstmarkt MBO Landstede Raalte

Op donderdag 21 december 2017 was het zover: na weken van voorbereidingen was daar de door MBO Landstede Raalte ten behoeve van stichting Havonos georganiseerde Kerstmarkt. Leerlingen Iemke, Lilli, Savine, Roos, Charlotte, Marlijn, Sanne en Linet, van de opleiding: ‘Onderwijs assistent’ (gespecialiseerd pedagogisch medewerker en kinderopvang), hadden het organiseren van de Kerstmarkt ten behoeve van Havonos op zich genomen. En het resultaat mocht er zijn: op de door leerlingen en docenten druk bezochte kerstmarkt was van alles te beleven en te doen. Van spelletjes tot een echt ‘Rad van avontuur’, met prachtige prijzen. Ook aan de inwendige mens was goed gedacht. Het geld werd makkelijk uitgegeven en de uiteindelijke opbrengst was dan ook fantastisch: € 1.325,04! Samen met de opbrengst van de Kerstmarkt voor de docenten, een dag later, konden we een totaalbedrag van € 1.435,04 overmaken naar Sri Lanka. Father Philip, directeur van het YEC, gaat er muziekinstrumenten voor kopen, bestemd voor het traumaverwerkingsprogramma aldaar. Leerlingen en docenten van Landstede: ook namens leerlingen en staf van het YEC, heel hartelijk dank voor jullie enthousiaste inzet en betrokkenheid!

Landstede alle

 

Ineke1  

Welkom Ineke,

Heel blij zijn wij met de versterking van ons nieuwe bestuurslid Ineke van Mierloo. Graag stelt zij zich aan u voor: Mijn naam is Ineke van Mierloo. Ik ben 61 jaar, van beroep orthopedagoog / GZ psycholoog en al 34 jaar werkzaam in de hulpverlening, waarvan de laatste 4 jaar Basis GGZ. Ik ben 12 jaar actief betrokken geweest bij een ontwikkelingsproject in Tanzania, “Sibusiso”, dat zich richt op kinderen, jongeren en jong volwassenen met een verstandelijke beperking en hun ouders. Ik heb het project meerdere keren bezocht in het kader van deskundigheidsbevordering van de Tanzaniaanse staf. Daarnaast ben ik 10 jaar bestuurslid geweest ( waarvan 3 jaar voorzitter) van de Vereniging “Trein 8.28”, een charitatieve instelling, die subsidies geeft aan projecten in binnen - en buitenland, die zich richten op kinderen in achterstandssituaties. In die hoedanigheid ben ik in contact gekomen met Havonos. Ik vind het leuk om mijn beroeps- en vrijwilligerservaring in te zetten voor Havonos.

 

SEHH1  

De samenwerking met Stichting Een Helpende Hand (SEHH)

Al geruime tijd zijn wij in contact met SEHH (http://www.sehh.nl/). Bestuursleden van SEHH komen we tegen tijdens netwerkbijeenkomsten van Wilde Ganzen en de Sri Lanka-tafel. Behalve een persoonlijke klik, is SEHH ook bereid zich actief in te zetten voor projecten in het Noorden van Sri Lanka, naast hun activiteiten in Sierra Leone. In december is het bestuur van SEHH op vakantie naar Sri Lanka geweest en heeft daar o.a. onze projecten bezocht. Teruggekomen in Nederland hebben beide besturen nader kennisgemaakt met elkaar en de wens uitgesproken om, waar mogelijk, samen te werken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, daar zijn we nog over in gesprek. Maar als het aan ons ligt, dan leest u voortaan regelmatig over activiteiten van SEHH ten behoeve van onze projecten.

 

Bezoek van Henk en Florentina de Weerd aan de projecten van Havonos

Havonos-bestuurders van het eerste uur, Henk en Florentina de Weerd, hebben onlangs hun vakantie op Sri Lanka doorgebracht. Voor wie het nog weet: Havonos is ooit begonnen met het geven van nood-, en later structurele opbouwhulp aan dorpen in het (Noord-)oosten, in het Trincomalee District. In 2011 kon Havonos daar afscheid nemen, omdat de dorpen op eigen kracht verder konden en Havonos heeft haar werkgebied verplaatst naar de Vanni. Henk en Florentina waren benieuwd naar de situatie in ons oude projectgebied en besloten ook daar een bezoek te brengen. Naast de oude projecten, werden ook de huidige projecten (onderhanden en onlangs gerealiseerd) door hen bezocht. Dagelijks ontving Sieni enthousiaste berichten, vol van ver- en bewondering voor alles wat de lokale bevolking heeft opgepakt in samenwerking met de Fathers van OMI. In een volgende nieuwsbrief hopen we nog wat meer beeldmateriaal te kunnen tonen. Wij zijn in ieder geval blij en dankbaar te vernemen dat de projecten in Sri Lanka, oude en nieuwe, op volle toeren draaien. Daar doen we het immers voor!

  Henk Floor Sri Lanka 1

Vastenactie Basisscholen De Horizon en De Linderte

Vorig jaar mei zijn juf Mirjam van De Horizon en onze voorzitter, Sieni Schouten, samen op vakantie geweest naar Sri Lanka, waar uiteraard de projecten uitgebreid werden bezocht. Juf Mirjam mocht, namens de leerlingen en hun ouders, en namens de docenten van basisschool De Horizon, de opbrengst van de Vastenactie 2017 van de school persoonlijk overhandigen aan Zr. Chrishani van het weeshuis Anna’s Home for Children. Dat bezoek krijgt dit jaar een vervolg, want ook dit jaar gaat de Vastenactie van De Horizon naar Anna’s Home. Bovendien heeft basisschool De Linderte zich ook aangesloten met een actie van de Communicantjes. Fantastisch en we weten nu al zeker dat elke euro een heel goede bestemming krijgt.

Annas home muur   Stand van zaken bij het weeshuis Anna’s Home for Children
Vanaf het moment dat we ontdekten hoe erbarmelijk de omstandigheden waren waarin Zr. Chrishani 75 weesmeisjes moest laten opgroeien, zijn we in actie gekomen. Inmiddels is al veel bereikt, maar we zijn er nog niet. De keuken is bijna klaar, maar we laten ons leiden door Zr. Chrishani, waar zij bepaalt waar de nood het hoogst is. En dat is momenteel bij de sanitaire voorzieningen; de toiletten en douches, waar de meisjes zich kunnen wassen. Zodra die voorzieningen klaar zijn, gaan ze de keuken verder afbouwen. Beetje bij beetje wordt het weeshuis een wees-thuis voor de meisjes. Op de foto bezig met de nieuwe waterput en omheining. We danken een ieder die daar zijn of haar steentje aan bijdraagt.


Het succes en de aanvraag voor uitbreiding van het Youth Empowerment Centre (YEC)

Het YEC is een overweldigend succes. Momenteel zijn er wachtlijsten met daarop namen van tientallen jongeren die graag een opleiding bij het YEC willen volgen. Kortom: de school is al te klein. Daarom is het verzoek gekomen voor financiële ondersteuning bij de uitbreiding van de school. Daarnaast lag er al het plan om een timmerwerkplaats bij de school te bouwen. De school wil vervolgens een samenwerking met lokale ondernemers aangaan: de ondernemers mogen gebruik maken van werkplaats en apparatuur, in ruil voor praktijklessen aan de leerlingen. De school profiteert daarbij ook direct van de opbrengst van de vervaardigde objecten, waardoor – dat is uiteindelijk ons streven – de school ook financieel zichzelf verder kan bedruipen. In een volgende nieuwsbrief leest u meer over deze aanvraag.

Mullikulam schoon en veilig drinkwater

Mullikulam3   Mullikulam4

Een hele grote wens, van Father Harance directeur van het SieCo centrum en de directeur van de school naast het centrum, is in vervulling gegaan.
Eindelijk hebben ze schoon en veilig drinkwater. De put waar ze voorheen hun water vandaan haalden was erg vervuild en zeer ongezond de kinderen werden er ziek van.
Nu kunnen ze met een gerust hart veilig water drinken, zie hoe blij ze zijn.

De nieuwe aanvraag voor nieuwbouw van een préschool (kleuterschool)
Waar u in een volgende nieuwsbrief ook meer over zult lezen, dat is over de nieuwbouw van een préschool. Tijdens hun reis in Sri Lanka vorig jaar, werd met name Juf Mirjam diep geraakt door de omstandigheden waarin kleine kinderen les kregen in een aftands, kapot schoolgebouwtje, waar de hygiëne ver te zoeken was. Inmiddels liggen er plannen om in de buurt van het oude gebouw een nieuwe school te bouwen. Het oude gebouw is zo kapot en verrot, dat er geen eer te behalen valt aan het opknappen ervan en bovendien is nieuwbouw goedkoper. Zoals gezegd: hierover later meer.

De actie bij de 1%-club (inclusief een oproep)
Over een steentje bijdragen gesproken: we hebben op de crowdfunding-site 1%-club een aanvraag geplaatst voor de inrichting van het weeshuis, zodat het weeshuis ook echt een thuis voor de meisjes kan zijn. We hebben 1,5 maand de tijd om het bedrag bij elkaar te krijgen. Helpt u mee? De aanvraag is ‘vers van de pers’, hierbij de rechtstreekse link naar het project: https://onepercentclub.com/nl/projects/van-weeshuis-naar-weesthuis Op dit moment zijn er geen projecten in Sri Lanka actief bij 1%, dus het kan niet missen. Heel hartelijk dank voor uw bijdrage.

Postcode Loterij - Wilde Ganzen - Nicolette van Dam
Laatste nieuws is dat de opnames, die de filmploeg van de Postcode Loterij-Wilde Ganzen met ambassadrice Nicolette van Dam in het huis van de voorzitter Sieni Schouten en van de projecten in Sri Lanka zijn gemaakt, op 25 maart a.s. op televisie te zien zal zijn bij RTL 4, na Miljoenenjacht om 23.20 uur in het tv-programma Bestemming.

Wilt u van dit speciale bezoek meer weten kijk dan even terug bij het nieuws van november 2017.

Tot zover deze nieuwsbrief. Volgt u ons al op Facebook:
 (https://www.facebook.com/HAVONOS-hart-voor-noord-oost-Sri-Lanka-182389141824600/
 Ook daar verstrekken we informatie.

Dank weer voor uw aandacht en natuurlijk heel graag ‘tot ziens’ op het moment dat we ons volgende nieuwsbericht plaatsen. Het ga u allen goed!

 

© 2016 HAVONOS STICHTING HART VOOR NOO(R)D-OOST SRI LANKA | KVK 05077573 | ANBI RSIN 814.905.079 | IBAN NL89RABO0120618923