December 2018

Hartelijk welkom bij alweer het laatste nieuwsbericht van 2018. Wat is het jaar weer voorbij gevlogen! Samen met u kijken we terug op een succesvol en bewogen jaar en vooruit naar 2019.
In dit nieuwsbericht komt u de volgende onderwerpen tegen:

• Terugblik 2018
• Dank aan de supermarkten
• Dank aan alle vrijwilligers
• Kerstgroet van Father Edwin en zijn bliksembezoek aan Nederland
• Bezoek van medewerker Joke uit Warnsveld aan Anna’s Home for Children
• Speelgoed Goedzakactie Albert Heijn Enschede uitgedeeld
• De Nacht van de Fooi
• Vooruitblik 2019

We wensen u weer veel leesplezier toe!

  Goedzak container 01

Terugblik 2018
Het jaar 2018 is een bewogen jaar geweest waarin we, met onder anderen uw hulp en steun, en financiële ondersteuning van Stichting Een Helpende Hand (SEHH) en Wilde Ganzen, veel hebben kunnen realiseren. Zo hebben we enorm veel kunnen doen voor de leer-/werkboerderij, de weduwen zijn inmiddels druk met het bewerken van het land, het verzorgen van de dieren, en het volgen van cursussen en training. Omdat het zo’n groot project is zijn wij er nog niet helemaal klaar mee. Bekijk hier de collage. Het terrein moet nodig bestraat worden, omdat het in de regentijd een modderboel is.

Ook is begonnen met het uitbreiden van het Youth Empowerment Centre, omdat er een enorme behoefte is onder de jeugd om een in alle opzichten gezonde toekomst op te bouwen. De gemeenschapshuizen hebben hun activiteiten kunnen uitbreiden. Daarnaast heeft Anna’s Home for Children eindelijk fatsoenlijk sanitair en andere voorzieningen gekregen, en er is contact over het bouwen van een nieuwe pré school (kleuterschool), op de plek waar kinderen nu les krijgen in een bouwvallig krot.

Voor de organisatie Havonos is de steeds verder groeiende, fijne samenwerking met SEHH een zeer belangrijke stap in de richting van een bestendige toekomst geweest. We kijken ernaar uit deze samenwerking de komende tijd nog verder vorm te geven.

momentje   Dank aan de supermarkten
In de afgelopen jaren heeft voorzitter Sieni een stevige band opgebouwd met supermarkteigenaren en -bedrijfsleiders in het hele land. Hierdoor mogen we geregeld ‘onder de knop’, of met onze eigen bussen bij de emballageautomaat staan. Wij van Havonos beseffen heel goed dat we ons werk in Sri Lanka niet kunnen doen zonder deze financiële ondersteuning. Uiteindelijk zijn het de klanten van de supermarkten die besluiten hun statiegeld aan Havonos te doneren, maar het zijn de eigenaren en bedrijfsleiders die dat uiteindelijk mogelijk maken. Wij zijn hen daar ook enorm dankbaar voor.


Dank aan alle vrijwilligers

Aan wie wij ook heel veel dank zijn verschuldigd, dat zijn onze vrijwilligers. Geweldig hoe zij zich inzetten voor mensen die zij niet kennen en toch een warm hart toedragen. Ook zonder jullie hulp en inzet kunnen wij de mooie en broodnodige projecten niet realiseren. Dus: dank, dank, dank!

Edwin   Father Edwin en zijn bliksembezoek aan Nederland
In november bracht Father Edwin, principal (het hoofd) van OMI een bliksembezoek aan Nederland, omdat hij toch in Europa was. Samen met Anton uit Venray, een in Nederland wonende Srilankaan die ook projecten realiseert in samenwerking met OMI, bracht hij een kort bezoek aan onze voorzitter Sieni, hier in Raalte. Tijdens dit korte bezoek zijn goede afspraken met elkaar gemaakt. Father Edwin stuurt u allen vanuit Sri Lanka een kerstgroet, waarmee hij de dank van alle Fathers en de begunstigden van de projecten verwoordt. Dit is zijn boodschap aan u:

Kerstgroet van Father Edwin

Christmas greetings from Sri Lanka The year is just about to end and we, the OMI - Jaffna Province, Sri Lanka, send Christmas and New Year greetings to all of you. This is a celebrating season and the Lord has been so good to us through HAVONOS and its collaborators Wild Geese, Helping Hands and Share4More throughout the year. We want to express our deepest thanks for your entire financial and moral support to the poor, war effected people in the North of Sri Lanka. Generous gifts from donors like you provide education of children, economic upliftment of women headed families, skill development of the youth and the development of poorer communities. It is our hope that this simple message at Christmas 2018 will show our warm feelings to you. We look forward to a continuing partnership in 2019.

Rev. Fr. S. Edwin Vasantharajah,
OMI Provincial Superior,
OMI – Jaffna Province,
Sri Lanka
  kerstgroet edwin
Joke   Bezoek van medewerker Joke uit Warnsveld aan Anna’s Home for Children
Het is alweer een paar maanden geleden, dat voorzitter Sieni werd gebeld door Joke uit Warnsveld. Joke nam contact op, omdat ze via de poster bij de emballage-actie in Gorssel had gelezen over het werk van Havonos. Dit telefoongesprek was het begin van een mooi en warm contact (en het inlijven van een nieuwe vrijwilliger voor Havonos). Joke is inmiddels op vakantie geweest in Sri Lanka en heeft gelogeerd bij Zr. Chrishani, in Anna’s Home for Children. Daarnaast heeft ze ook de leer-werkboerderij bezocht. Joke kwam natuurlijk terug met veel foto’s en verhalen. Ook kwam Joke, door het bezoek aan Zr. Chrishani, terecht bij een tehuis voor kinderen met een beperking. Ze was diep onder de indruk van de erbarmelijke situatie die ze daar gezien heeft. Dit is geen project van Havonos, maar de hulpvraag heeft ze wel bij ons neergelegd. Dit zullen wij gaan bespreken in de eerstvolgende vergadering. We hopen dat het contact met Joke lang en succesvol mag zijn.


Speelgoed Goedzakactie Albert Heijn Enschede uitgedeeld

collage speelgoed22

Vorig jaar rond deze tijd hield Albert Heijn in Enschede een Goedzakactie, speciaal voor Havonos. Dat hebben we geweten! De klanten van deze Albert Heijn brachten massaal speelgoed naar de winkel en dat werd opgeslagen bij één van onze bestuursleden, tot we een manier vonden om het speelgoed naar Sri Lanka te krijgen. Die mogelijkheid kwam in juni van dit jaar, toen een bevriende collega-organisatie hier uit Nederland, Stichting Medi-Aid, een container met goederen naar Sri Lanka ging verschepen. Ons speelgoed mocht mee, daar werden alle hoekjes en gaatjes mee opgevuld. Carla, Martin en Wimal hartelijk dank voor jullie medewerking. En zo kon het gebeuren dat Father Seger met een auto vol speelgoed Anna’s Home for Children, de leer-/werkboerderij, en diverse scholen langsging, om daar speelgoed uit te delen. Wat zijn de kinderen blij met het prachtige speelgoed. Kijkt u maar naar deze foto’s! Albert Heijn Enschede en haar klanten: namens de kinderen, héél hartelijk dank!

De nacht van de fooi
Op de Leer-/werkboerderij willen ze erg graag een computerlokaal met computers en inrichting. Dit project hebben wij aangeboden bij Wilde Ganzen voor de actie “De nacht van de fooi”. De Nacht van de Fooi is een jaarlijks terugkerend studenteninitiatief waarbij ongeveer 700 horecagelegenheden hun fooi afstaan. Ruim 100 studenten in verschillende steden zetten zich jaarlijks belangeloos in om deze dag en nacht tot een groot succes te maken. Met de opbrengst worden zes zorgvuldig geselecteerde kleinschalige duurzame ontwikkelingsprojecten volledig gefinancierd. Dat is mooi toch?

Eerste steen   Vooruitblik 2019
We sluiten dit nieuwsbericht af met een vooruitblik op 2019. We zijn van plan de renovatie van Anna’s Home af te ronden. Ook zullen de 3 nieuwe lokalen bij het YEC gereed komen en in gebruik genomen worden. Een diepe wens is om meer gespecialiseerde ICT-opleidingen te verzorgen aan de jongeren van het YEC en daarvoor gaan we computerlokalen inrichten, met medewerking van collega-organisatie Marjolein Meijer-Nieuwenhuis en Annemieke Kornblum-Twisk van Stichting Rock Kids. Deze organisatie gaat het mogelijk maken een train de trainer-programma te organiseren voor ICT-docenten. Daarvoor komen een aantal docenten voor een paar maanden naar Nederland. Spannend! Ook gaan we (SEHH en Havonos), hopelijk weer in samenwerking met Wilde Ganzen, de eerdergenoemde pré school realiseren. Verder ligt er nog een wensenlijstje klaar, waar we ons nog over buigen. We willen wel, maar we kunnen niet alles tegelijk. 

Maar met de hulp van de genoemde collega-organisaties, met steun van de supermarkten, fondsen, en vooral ook met uw hulp, kunnen wel heel, héél veel mooie projecten realiseren. Wij hebben er zin in en kijken ernaar uit. U toch ook? Natuurlijk houden we u ook in 2019 via onze nieuwsberichten op de hoogte.

Tot slot wensen we u allen heel mooie, gezellige feestdagen toe, en een prachtig, gezond en heel gelukkig 2019. We zien u graag weer terug in het nieuwe jaar!

Website kerstbanner 2018

© 2016 HAVONOS STICHTING HART VOOR NOO(R)D-OOST SRI LANKA | KVK 05077573 | ANBI RSIN 814.905.079 | IBAN NL89RABO0120618923